2016 Månadsmöte Febr

Till detta möte kom 151 besökare för att lyssna till Eira Wold från Lidköping när hon visade bilder och berättade om Skagenmålarna.

Med hjälp av maken som skötte den tekniska biten berättade Eira på ett kunnigt, personligt och trevligt sätt om Skagenmålarna. Hon förmedlade en fin bild av konstnärerna och deras liv. Michael Ancker född 1849 på Bornholm kom 1874 till Skagen och kallades ”Döden från Lybeck”. 1880 gifte han sig med Anna Bröndum. Hon var en skicklig konstnärinna och har målat många fina tavlor av kvinnor i deras vardagssysslor. Kvinnorna avbildades alltid bakifrån.

Anna och Michael fick en dotter, Helga. Tavlan, ”Lilla Helga virkar på livets tråd ”har Anna målat. Helga hade talang och hon fick studera, men fick tyvärr inte utvecklas. Hon gifte sig aldrig och  levde hela livet tillsammans med sina mostrar.
Romanen ”Skagens dotter” handlar om Helga och hennes liv.

Michael Ancker var inte så snabb och hade ofta beslutsvånda, berättar Eira. Han älskade att följa och måla fiskarna i deras arbete och liv. Eira berättar att alla fiskare har en guldring i örat och det är en begravningsförsäkring. Männen var för det mesta inte simkunniga och många gick bort på havet.

P.S.Kröyer föddes i Stavanger i Norge 1851. Han heter Peder Severin men kallas för Sören av sina vänner. Hans mamma var psykiskt sjuk och Kröyer adopterades av sin moster. Redan vid 13 års ålder kom han in på konstakademien och han var bara 17 år då han for ut i Europa för fortsatta studier. 1882 kom han till Skagen.
På världsutställningen i Paris 1889 träffade han den 16 år yngre danska konstnärinnan Marie Triepcke och paret förlovade sig där. Tillsammans har dom en dotter, Vibeke.
Som gift slutade Marie att måla och ägnade sig mera åt heminredning.

Kröyer hade ärvt sin mammas sjukdom och blev mer och mer mano-depressiv och äktenskapet  blev olyckligt. Marie fick aldrig lugn och ro och for en period till Italien där hon träffade Hugo Alvfén. Han var 5 år yngre än hon och de blev förälskade och gifte sig så småningom och flyttade till Sverige. Tillsammans fick de en dotter men äktenskapet blev aldrig lyckligt utan paret skilde sig 1936.

På Skagen samlades många konstnärer och ofta bodde dom på Bröndums pensionat som ägdes av Anna Anckers föräldrar. Ofta blev betalningen en tavla istället för pengar. Många av dessa tavlor finns nu på Skagenmuseet.

Kröyers målning , Hipp,hipp,hurra hänger på Furstenbergska galleriet på Göteborgs konstmuseum. Pga penningbrist sålde han tavlan till Pontus Furstenberg som var en konstsamlare och känd Göteborgare.

 

1909 bara 58 år gammal dör P.S.Kröyer på Skagen
1940 dör Marie i Stockholm.

1927 dör Michael Ancher på Skagen
1935 dör Anna Ancker också på Skagen.

Efter detta mycket uppskattade föredrag tackades Eira av Gun med en blombukett  och långa applåder.
Mötet avslutades i vanlig ordning med kaffe och smörgås samt utlottning av bordsdekorationerna.

Vid pennan / Ingela Burwall

Vill Du se foton från mötet? Klicka här.