2016 Månadsmöte Jan

 

Isola d´Elba

Till vårens första möte kom 143 besökare för att lyssna på Erling Carlsson när han visade bilder och berättade om ön Elba. Han och hans fru hade varit på en vandringsresa i september 2014 som en resebyrå i Ulricehamn hade ordnat.

Isola d´Elba ligger i Toscanska arkipelagen och är en okänd pärla för oss skandinaver. Ön är däremot ett mycket omtyckt semestermål för italienare, tyskar, holländare och engelsmän. I september är deras semestertid slut så då är det en perfekt tid att åka dit om man inte vill trängas med turister enligt Erling.

Det är en 223 kvadratkilometer stor ö som ligger 10 km utanför Toscana i västra Italien. Från Piombino på fastlandet tar man en färja över till Elba som tar 1½ timma.
På ön finns 300.000 bofasta som tidigare livnärde sig på fiske i sina små båtar, men idag har stora trålare konkurrerat ut alla små fiskebåtar.
Erling berättade att något egentligt jordbruk inte finns då det är en mycket bergig och stenig natur som gör det svårt att odla. Mycket blommor finns bl a cyklamen. Korkek finns och olika buskar. Framför allt björnbärsbuskar som på sommaren kan växa 1 dm/dygn och dessa snår blir helt omöjliga att tränga igenom. Getter och får finns det rikligt utav då dom klarar att leva och klättra bland berg och stenar.
Vi fick ta del av många vackra bilder och vyer av den omväxlande naturen. Många spetsiga bergstoppar men också fina stränder med omväxlande sand, grus eller äggstora fina stenar. Det finns 130 namngivna stränder och ett 80-tal badplatser.

Från maj 1814 – februari 1815 var ön exilort för Napoleon. Under den tiden uträttade han många bra saker för öns framtid såsom vinodling, bevattningssystem och gruvdrift. Befolkningen känner stor tacksamhet mot honom och han kallas därför för Napoleon il grande.  På ön har man brutit 1000 olika mineraler.

Det var en fin resa som vi fick vara med om genom Erlings bilder och berättelser. Han tackades med applåder och Gun överlämnade ett presentkort som tack.

Mötet avslutades som vanligt med kaffe och smörgås och utlottning av bordsdekorationerna.

Vid pennan Ingela Burwall

Vill Di se bilder från mötet? Klicka här