2017 Månadsmöte Febr

Till månadsmötet 24/2 kom 104 besökare för att lyssna på föredraget om Alice Babs ” Från joddlarflicka till hovsångerska” av Brittmo Bernhardsson.

Det skulle vara ett föredrag med musikinslag men pga tekniskt strul blev det inte riktigt som Brittmo eller vi i styrelsen hade tänkt oss. Varken mikrofoner eller övrig utrustning fungerade från början.
Vi fick istället börja mötet med kaffe och smörgåsar och hoppas på att man skulle få ordning på den tekniska utrustningen. Detta lyckades inte helt och fullt men den proffsiga föredragshållaren som Brittmo är lyckades hon trots allt med att berätta om Alice Babs  och hennes fantastiska liv på ett entusiastiskt och medryckande sätt.

Hon berättade att Alice föddes i Kalmar 26/1 1924. Pappan var stumfilmspianist och mamman var en duktig sångerska. Familjen hade 3 barn. Från Kalmar flyttade man till Karlskrona och sedan till Västervik. Pappan flyttade till Stockholm där det fanns mer jobb för honom. Alice hälsade på honom och skulle ha spelat med i en revy ,men barnavårdsnämnden satte stopp för detta.
När hon for hem med båt till Västervik stod hon vid relingen och sjöng.
Då trädde slumpen in i hennes liv berättar Brittmo då sångpedagogen Lina Boldeman var med på båten och blev helt betagen i Alice och hennes sångröst. För att Alice skulle kunna studera vidare i Stockholm erbjöd Lina Boldeman en portvaktssyssla med bostad för Alice mamma och hela familjen kunde flytta till Stockholm.
Slump nummer 2 i Alices liv inträffade då hon träffade sin blivande man Nils-Ivar Sjöblom på en filmfest. Paret gifte sig 1943 och fick 3 barn och 10 barnbarn.

Brittmo berättar hur Alice från joddlarflicka 1939 blev Sveriges första jazzsångerska och hur hon sedan blev först inom många områden i sitt liv.
1940 var hon med i Vårat gäng tillsammans med Hasse Ekman.
1954 fick hon första guldskivan tillsammans med Charlie Norman.
1959 – 61 sjöng hon med Swedanes
1969  började hon samarbetet med Duke Ellington
1972  blev hon utnämnd till hovsångerska

Tillsammans med maken flyttade Alice till Spanien där dom bodde i 20-25 år. Alice arbetade där som kyrkvärd och spelade mycket golf. Hon ägnade sig också mycket åt hjälpverksamhet.
2002 fick hon utmärkelsen ”Lisebergsapplåd”
2007 gav hon en avskedskonsert i Göteborg. Hon var då 83 år gammal.
Alice dog 14/2 2014 och lämnar en enorm musikskatt och ett musikaliskt arv efter sig.

Brittmo gjorde fredagens möte till en höjdpunkt trots allt strul med tekniken. Av alla musikinslag som hon tänkt att vi skulle få höra blev det bara lite ur joddlarflickan och Swedanes.
Brittmo tackades av Gun med en fin blomma och varma och långa applåder av oss alla.
Mötet avslutades som vanligt med utlottning av bordsdekorationerna.

Vid pennan
Ingela Burwall

Vill Du se foton? Klicka här

Top