2017 Månadsmöte Jan

Till vårens första möte, 27 jan, kom 136 besökare för att lyssna på Göte Johansson som visade bilder och berättade om PERSIENS PÄRLOR.

April 2014 reste Göte med fru till Iran med resebolaget Iventus. Deras program Persiens pärlor innebär en vecka med Irans mest kända städer och sevärdheter. Man startar i det myllrande Teheran och färdas sedan via persiska mattans födelsestad Kashan till Irans kronjuvel, det undersköna Isfahan. Resan fortsätter till den forntida staden Pasargadae och persiens urgamla huvudstad Persepolis innan man rundar av i poeternas Shiraz.  
Gå gärna in på Iventus travel och läs mer om resan och dess upplägg.

Iran var med några korta avbrott en monarki under shahen från 1501 till den islamiska revolutionen 1979. Teheran är idag huvudstad med cirka 12 milj. Invånare.
Med hjälp av Götes fina bilder fick vi följa med på resan. Under stadsrundturen i Teheran besökte man Golestanpalatset och Azadinmonumentet  som byggdes av shahen 1971 för att fira det persiska rikets 2500-års jubileum. Vi fick också se fina bilder på persiska mattor. Göte berättade att de första mattorna lär ha knutits för 3500 år sedan.
I Saab-Abad palatset eller det vita palatset bodde shahen av Iran och hans hustru Farah Diba innan dom tvingades bort 1979. Göte berättar att Farah Diba lär ha designat palatset själv.
Vid revolutionen lämnade cirka 6 miljoner invånare landet.
Resan fortsatte till Isfahan som av många anses som världens vackraste stad. Staden har bland annat 169 moskéer. Vi får se vackra bilder från Imam square – ett enormt torg som är dubbelt så stort som röda torget i Moskva. Vid torget ligger flera moskéer och palats. Det ena vackrare än det andra.
Iran består mest av slättland och höga berg och många gamla huvudstäder. I Persepolis finns världens finaste och bäst välbevarade arkeologiska lämningar. 1979 sattes Persepolis upp på Unesco:s världsarvslista.
Resan avslutades i staden Shiraz som också kallas paradiset och är känd för sitt kulturella och litterära center.

Göte berättar att barnen blir inte ”riktiga muslimer” förrän vid 9 års ålder. De flesta tillhör shiamuslimerna och  följer sharialagarna. Många Armenier finns i landet sedan länge och deras religion tolereras.
Alfabetet är det arabiska och 2 av 3 studenter lär vara kvinnor.

Göte avslutar med att säga att Iran är världens mest gästfria land.  
Gun tackar för ett mycket intressant föredrag med utsökt vackra bilder och överlämnar en blomma.

Mötet fortsätter i vanlig ordning med kaffe och smörgås samt utlottning av bordsdekorationerna.
Gun lämnar föreningsaktuellt och hälsar välkomna till nästa möte 24/2

Vid pennan Ingela Burwall

Vill Du se foton från mötet? Klicka här 

Top