2017 Månadsmöte September

Till höstens första månadsmöte kom 146 besökare för att lyssna på Ulf Magnusson när han berättade om Den sista lantbrevbäraren.

I Fässbergsdalen i Mölndal var marken dyrbar på 70-talet när man skulle dra nya vägar och bilda nytt vägnät.
Många jordbruk som fanns och funnits i området i alla tider köptes ut och lades ner för att bereda plats för det nya vägnätet.
I området fanns en lantbrevbärare som hette Åke. I 40 års tid hade han varit en riktig trotjänare och kommit varje dag från måndag till lördag. Han var också en vandrande bankomat. Han skötte allehanda bankärenden såsom budgethantering och kontantutlämning.
I ur och skur och på leriga stigar och dåliga vägar kom han alltid på sin moped – aldrig med bil. Överallt i gårdarna var han efterlängtad så det blev många stopp och kaffestunder under dagarna. Han hjälpte också till med att byta gardiner och klippa gräs o dyl. om det behövdes.
Åke hade ändå sina egna idéer och förändringar tyckte han inte om. Postlådesystem ville han inte vara med om och han vägrade att använda cykelhjälm när det blev lag på att använda en sådan och han blev därför bötfälld av polisen. Då gick Åke till doktorn ( ett original till doktor i Mölndal på den tiden ). Följden blev att han fick ett intyg på att han inte kunde bära hjälm p g a hjälmen tryckte och gav honom tvångsföreställningar. Han fick t o m böterna tillbaka från polisen.
År 1991 bolagiserades posten och Åke förtidspensionerades 29/9 1991 och han blev den sista lantbrevbäraren i Fässbergsområdet.
1975 fick Ulf Magnusson äran att vara vikarie för Åke en tid. Förutom att vara brevbärare har Ulf ett stort intresse av att fotografera och dokumentera.
1976 följde han Åke och hans arbete via kameran. Det var dessa bilder och historier som vi fick ta del utav och Ulf kunde verkligen med inlevelse berätta till bilderna.

Det var verkligen en underbar tidsresa som vi fick vara med om.
TACK Ulf.

Efter långa och varma applåder tackade ordf. Gun och överlämnade en chokladask .

Mötet fortsatte som vanligt med kaffe och smörgås och avslutades med utlottning av bordsdekorationerna som för dagen var cyklamenblommor i många färger.
Gun berättade om cirklar där det finns platser kvar.

Vid pennan Ingela Burwall

Vill Du se foton från mötet? Klicka här

Top