Resa i Dalsland 25 april

Rapport från Britta Johansson

2017-04-25 en molnig och kylig morgon startade en buss med pigga Aktiva pensionärer från Resecentrum. Stefan Bergendahl, vår guide gav oss under färden fakta om det landskap vi färdades i. Vårt första stopp var Hamrane  Bak&Kaffestuga där vi lät oss väl smaka nybakat bröd med smör och riven ost- en dalsländsk klengås. Färden gick vidare till Årbols skolmuseum, där Margareta Nilsson tog emot oss och berättade om skolan. Inte utan en viss stolthet visade hon oss de montrar med alla traktens bygdeskolor gjorda i rätt skala och placerade i sina rätta miljöer. Detta sista arrangerat av henne och hennes son. Efter många igenkännande utrop om gamla skolböcker och materiel åkte vi vidare till Åmål.

En god lunch serverades på Café XO beläget i ett gammalt hus vi Nya Plantaget. En lokal guide ledde oss genom gamla Åmål och berättade bl.a. att Åmål under en novembermånad 1788 var rikets huvudstad eftersom kung Gustav lll då bodde där och där kungens vistades benämndes platsen huvudstad. Vi avslutade vistelsen i Åmål med ett besök på det innehållsrika museet. Resan gick vidare över Brudfjället, som ju erbjuder backar ”backar upp och ner och svängar hit och dit”!

Framme i Håverud fick vi uppleva glasblåsning i Dalslands glashytta. Tillfälle att handla gavs och flera resenärer kom tillbaka till bussen med innehållsrika kassar. Gissa om busskaffet smakade bra efter detta!

Sista ofrivilliga stoppet blev vi Erikstad där bommar och signaler vid järnvägsövergången inte fungerade. Kolossala köer uppstod under de 50 minuter vi fick vänta på personal, som fick upp bommarna och vi kunde fortsätta vår hemresa. Visserligen var dagen kylig men vi slapp regn och hagel! Vi tackade chaufför Staffan och guiden Stefan med applåder.

Foton från resan. Klicka här. 

Top