Resa på Tjörn

KONST OCH SILL PÅ TJÖRN  23 maj

OJ, VILKEN DAG !

Klockan 08.00 startade vår resa från järnvägsstationen i Vänersborg.
Vår busschaufför från Resemakar´n hette Kenneth och vår guide från Aktiva seniorer var Leif Olofsson med sin fru Anne-Marie som privat assistent.
En bra guide gör halva resan säger man och en bättre, kunnigare och påläst guide än Leif kan man inte få när man reser i Bohuslän.

I strålande väder, en riktigt underbar försommardag for vi mot Tjörn och vårt första stopp blev på skulpturparken PILANE.
Innan den lokala guiden mötte upp fick vi busskaffe med jättegoda frallor.

Att gå runt på Pilane var en upplevelse och att se dessa skulpturer fritt i naturen på en gammal gravplats var något alldeles extra. De lokala guiderna gav oss också en inblick i hur konstnärerna hade tänkt med sina skulpturer.

Färden gick vidare till Klädesholmens museum, SILLEBUA. Där togs vi emot av två lokala guider som berättade med inlevelse om fisket förr och nu och om försäljning av olika fisk och sillprodukter. Denna försäljning efterträddes av konservindustrin på Klädesholmen som idag producerar 40% av alla svenska sillkonserver.

På vägen mot restaurangen Salt&Sill stannade vi vid Handlar´n där många köpte med sig goda sillburkar av olika slag.
På restaurangen som ligger alldeles vid havet och har ett fantastiskt läge serverades vi en god fiskrätt och efteråt kaffe med liten kaka.

Vår resa fortsatte mot Skärhamn och Nordiska akvarellmuseet.
Även här fick vi en guidad visning. Arne Isacsson var huvudutställare men man visade även andra akvarellmålares verk som Lars Lerin m fl. Guiden förklarade hur Arne Isacsson arbetade med olika tekniker och berättade att han var upphovsman till s.k. akvarellmonotypier.
Efter guidningen fick vi lite egen tid att gå runt på utställningen och bl.a. titta på flera korta pedagogiska filmer som förklarade Isacssons sätt att arbeta.

Så var det dags för hemfärd efter en fantastisk dag. Väl framme i Vänersborg cirka 18.00 var det nöjda och glada seniorer som lämnade bussen. Stort tack till Leif vår guide och stort tack till chauffören Kenneth som kört så bra och imponerade på oss alla när han kunde lirka sig fram med bussen på Klädesholmen.

Ingela Burwall

Vill Du se foton från resan så klickar du   här.

 

Top