Skärgårdstripp Brännö brygga

Julbord på Vråågården

Ett mycket vällagat julbord avnjöts när hela gänget samlades rund de goda rätterna.
Bussresa med Resemakarn 2022-07-18–20. Skåne-Österlen. 30 deltagare.
Resan utgick från Resecentrum kl 07.00 och vi var hemma igen kl 20.30, dag tre. Reseledare Barbro Schönqvist. Chaufför Dag, Sörbygdens Buss som skickligt guidade oss runt i dagarna tre. Resan gick söderut till Österlen i Skåne med Hammarskjölds Backåkra som sydligaste plats. Ca 45 mil hemifrån.
Dag 1 gick mot Björkäng i Halland där vi intog frukost. Härefter åkte vi vidare mot Hallandsås och Skåne, där vi intog slottslunch på Bosjökloster Slott o trädgård i Ringsjön. Vi hälsades välkomna av greve Bonde som på ett mycket trevligt sätt guidade oss runt i anläggningen som funnits sedan katolsk tid i Sverige, då Skåne var danskt. D.v.s redan på 1300-t. Rosor o köksträdgård, utställningar o park fick ett noggrant besök.
Härefter gick färden vidare till Fulltofta storkhägn där vi fick en grundlig information om hur inplantering av stork går till. Storkarna kom i det här fallet från Polen och ca 90 storkpar häckar nu runt om i Skåne. Storken är inte gräsätare utan måste matas med fisk, tupp-kycklingar etc. Storken har varit utrotad i Skåne, men har nu kommit tillbaka tack vare detta projekt.
Övernattning skedde sedan på Scandic Star hotell i Lund, där vi även intog kvällsmat under gemytliga former.
Dag 2 gick färden mot Österlen och Dag Hammarskjölds Backåkra, där vi fick information om Generalsekreterarens liv och hur hans flygplan störtade 1961 i dåvarande Nord-Rhodesia söder om Kongo där han försökte mäkla fred. Hammarskjöld är en berömd adlig släkt som innehaft många viktiga ämbeten i Sverige och utomlands. Backåkra drivs idag som en stiftelse och är ganska nyrenoverat, där mycket av inredningen har hämtats från Hammarskjölds bostad i New York samt innehåller en utställning om generalsekreterarens liv och hans tragiska slut. FN:s säkerhetsråd och dåvarande generalsekr. hade ett möte här 2018 under stort säkerhetspådrag.

Härefter följde, efter en tur genom Simrishamn, ett besök på Hasse & Tagemuséet i Tomelilla. Ett litet museum som mest innehöll parets många filmer som spelats in i området.
Vi åkte sedan vidare till Stenshuvud Nationalpark, där vi hade tid för bad och vandring upp till den vackra utsiktspunkten samt fika på Kafé annorlunda. Känt för sin kakbuffé. Därefter åter till hotellet i Lund för middag på kvällen.
Dag 3 innebar en ny dag med besök på en gammal bondgård från 1700-t, Bondrumsgården i Tomelilla. Och hur folk levde i Sverige förr under små omständigheter med 2 kor och några grisar i en korsvirkeslänga med stråtäckta tak. Vi guidades runt under hembygdsföreningens kunniga ledning.
Därefter åt vi lunch i Brösarp, äggakaka med fläsk, på ett mysigt gammalt gästgiveri. Resan avslutades sedan i Kivik, efter en tur genom Simrishamn, med besök på Äpplets hus där vi guidades runt och slutligen köpte med oss must, juice etc. innan hemfärd. Denna dag var mycket varm med över 30 grader.

På hemvägen rastade vi ånyo på Björkängs Vägkrog, innan en mycket nöjd grupp anlände hem på kvällen.
Nedtecknat av
Göran Ekman
Bussutflykt med Resemakarn 220426. Kata gård, Varnhems klosterkyrka m.m. Ca 30 deltagare.
Resan utgick från Resecentrum kl 8 och vi var hemma igen strax före kl 19. Chaufför Erik Dahlbom, som skickligt guidade oss runt i landskapet. Som längst var vi i Ornunga gamla kyrka och hembygdsgård som ligger i Vårgårda kommun, där för övrigt Eriks svärmor kommer ifrån. Turen uppgick därför till ca 30 mil.
Västergötland är ett stort landskap.
Färden började med morgonfika på Mellomgårdens Café o Gårdsbutik, strax söder om Varnhem. Härefter gick turen till Varnhems klosterkyrka och Kata gård där vi fick ta del av en andakt med tema, kriget i Ukraina och en rejäl dragning av utgrävningarna av Kata gård, som var en gårdskyrka. Här skedde kistbegravningar redan i början på 900-talet, vilket innebär att kristendomen fanns här redan då, hitkommen från England.
Här har man hittat Kata, hennes man och hennes bror, vilket tyder på att hon kom av en betydelsefull släkt i området.
Därefter fortsatte vi till Wrågården, känt för sina bisonoxar, hjortar m.m., för lunch, där vi serverades stek med potatisstomp. Mycket gott! Även här fanns en gårdsbutik. Sedan gick turen vidare mot Broddetorp och vidare färd på småvägar mot Ornunga gamla kyrka från 1200-t. Kyrkan var kall men mycket intressant, speciellt de gamla takmålningarna, altartavla och predikstol. Allt vackert snidat. Här har inspelningar gjorts av filmen Rid i natt år 1941 och nu senast den nya versionen av Utvandrarna. Intill kyrkan ligger hembygdsföreningen som är mycket gammal, 1905. Även denna fick ett besök.
Sista anhalten blev Gäsene mejeri i Ljung, där det ånyo blev en rejäl fika med ostfralla o kaffe. Även här fanns en butik där vi kunde köpa ost, praliner, o annat smått o gott. Hemfärden gick sedan via Asklanda, Sollebrunn, Kobergs säteri etc. Men vi var ändå hemma strax före kl 19. Inte illa! Grattis till chauffören och vår ordf. som iscensatt denna utflykt.
2022-05-03
Göran Ekman, sekr
Resan till Rondo i Gbg och Mamma Mia the party
Resan gick via Grästorp och Trollhättan till Gbg.
Det var 18 Aktiva Seniorer från Grästorp som vi hade bjudit in att följa med till
Rondo. Från Vänersborg var vi 29 stycken samt två frå Trollhättan.
När vi klev in på Rondo möttes vi av musikanter som spelade grekisk musik.
Rondo var ombyggd till en Grekisk Taverna, med allt vad det innebär. Mycket sorl och glada människor.
Det första som vi bjöds på var ett litet glas Ouzo alt. alkoholfritt. Sedan kom det in bröd och lite smått grekiskt tilltugg. Det var en 3-rätters måltid, som jag tror alla uppskattade.
Showen började med grekisk musik men gick över på musik från musikalen Mamma Mia. Det var en mycket härlig show med fantastiska musikalartister. Sussie Eriksson var den som alla kände till, även Marco Stella och Anki Albertsson spelade huvudrollerna. Showen pågick med avbrott från 14 – 17 och avslutades med dans. Alla stod upp och rörde sig musiken, några yngre kommenterade att det var kul att se oss äldre dansa med. Nöjda och belåtna klev vi på bussen och åkte hemåt.
mliga resan den 16 mars 2022.
Resan gick österut. Det första stoppet var till Falbygdens osteria, där det bjöds på fika och ostfralla. Det handlades en hel del i butiken också.
Resan fortsatte och när vi kom till Stenstorp då började folk ana var vi skulle besöka. Jo Dahle´n museet. Gustav var en otrolig uppfinnare. Han uppfann det som kanske inte så många känner till både respiratorn, hjärtlungmaskinen, kuvös. Det som väl alla känner till är AGAfyren och AGAspisen.

Lunchen intogs på resturang Fyren i anslutning till museet. Sedan avslutades med ett besök i Gunvor Johdets bonadssamling. Vi fortsatte resan mot Lidköping och avslutade med fika och glass på Mäjens Glass &Maräng i Håle . Barbro Schönqvist
Hemliga resan den 14 september 2121
Vi startade som vanligt från Resecentrum. Lilla Bandet, dvs lådbäraren Johan var chaufför och primadonnan Ulrika var guide. Resan gick norrut och första stoppet var i Hamrane Bak och Kaffestuga, där vi bjöds på Kaffe och Klengås.

Sedan fortsatte vi färden via Upperud till Håveruds Glashytta där Jonny visade hur man blåser glas. Färden gick därefter söderut till Skålleruds g:a församlingshem där Sten Torstensson guidade oss genom sitt tomtemuseum med en massa tomtar, lunch serverades och efter lunchen underhöll oss Lilla Bandet, som alltid är väldigt uppskattat. Sten Torstensson kom med en överraskning, han ville visa oss något som inte alla hade besökt tidigare, nämligen Skålleruds kyrka. En träkyrka med sina äldsta delar från 1500-talet, vackert belägen vid sjön Nären. Sten berättade om några av de gravar vars de begravda hade haft en betydelse för bygden. Vi avslutade vår resa vid Sunnanå hamn med busskaffe, innan vi for hem. Det blev en heldagsutflykt som alla deltagare tyckte var lyckad
Rersereportage från båtresa vid Malö strömmar och Nordströmmarna 13/7 2021 med MS Windros.
Vi startade med buss från Vänersborgs resecentrum vid vår resa västerut, vädret var strålande och humöret på topp. Vi plockade upp vår guide, Barbro, i Rotviksbro. Resan fortsatte till Fiskebäckskil och efter ett snabbt besök i byns vackra kyrka så gick vi ner till kajen för att borda MS Windros. Båten stävade ut i Gullmarsfjorden och gick österut mot mynningen till Nordströmmarna. Naturen i strömmarna var som vanligt så oerhört vacker att det gjorde ont i ögonen.

Fartyget passerade Källviken, Bassholmen och Dragsmark tills vi nådde Koljö fjord genom Bälögat. Därefter strax in i Malö strömmar för att angöra Stättebryggan hos handelsman Flink. Hos Flinken trakterades vi med lunch bestående av torskrygg garnerad med räkor, mycket välsmakande. Vissa av oss förbättrade den kulinariska upplevelsen med en strut glass efteråt. Sällskapet äntrade nu bussen igen som chauffören kört till Flatön och vi anträdde resan till Lysekil via 2 vägfärjor.

Vi bjöds på en initierad guidning i Lysekil innan kosan styrdes mot Preemraff och busskaffe i Bastevik. Väl klara med detta körde vi mot Brastad där guiden släpptes av och vår resa fortsatte sedan mot Vänersborg för avstigning.
Frank Thunberg
Resereportage från Hemlig resa den 18 mars 2020
28 förväntansfulla seniorer startade redan i ottan från Vänersborgs järnvägsstation.
Det var Johan i Lilla Bandet som var vår chaufför och Ulrika var vår guide.
Resan gick söderut förbi Göteborg och nu började gissningarna var vi skulle ha första
stoppet. Ingen gissade rätt. Skårs gård i Fjärås var målet för vår frukostbuffé där vi
serverades nybakat bröd som fortfarande var ljummet.


Det fjärde och sista stoppet var Råda Rum i Mölnlycke där vi bjöds på mycket god lunch med ugnsbakad torskrygg med potatisstomp och salladsbuffé. Det avslutades med en entimmes underhållning av Lilla Bandet som sjöng och spelade allsköns musik från ballader till rock´n roll. Vi hade dessutom allsång på vägen ner till Göteborg och en gissningstävling om Lilla Bandet på hemvägen. Vi var tillbaka sen eftermiddag efter en mycket upplevelserik dag, där samtliga resenärer var mycket nöjda.
Resa med Resemakar´n och Aktiva Seniorer till Riga den 12 – 14 mars 2019.

På morgonen den 12 mars startade ett följe av 11 bussar i Resemakar´ns regi från Vänersborg med omnejd mot Stockholm.
Efter lämpliga fikastopp på vägen anlände vi så till Värtahamnen, där vi gick ombord på Tallink Silja Line Romantika, som skulle ta oss till Lettlands huvudstad Riga.
Under överfarten bjöds först på välkomstdrink, därefter musikunderhållning av Lilla Bandet och senare en stor middagsbuffé. Efter detta blev det underhållning och dans till en italiensk orkester.
Efter frukost anlände så fartyget till Riga vid 11-tiden. Vädret var ganska bra och delvis soligt. Det hade snöat på dagen och natten före så det var slaskigt här och var i Gamla stan.
Först fick vi en rundtur i stan med bussen och en lokal guide under ca en timme och sedan fortsatte vi till fots med guiden under ca 40 minuter. Därefter var det fri tid fram till kl 17 då båten skulle avgå.
Riga är en stad som är klassad som Världsarv och är gammal. Många av byggnaderna är från 1200 och 1300-tal. 1282 kom Riga med i Hansan och var näst största hansestad efter Lybeck. Riga har styrts av många olika länder såsom Polen, Litauen, Ryssland och inte minst Sverige, som styrde mellan 1629 och 1710. Det man fascineras mest av är arkitekturen, alla vackra byggnadsfasader. Mer än en tredjedel av byggnaderna är i Jugendstil.
Tyvärr hinner man inte på några få timmar att se tillräckligt av denna stad och helst skulle man vilja uppleva den på sommaren, då den lär vara mycket vacker med parker och massor av blommor.
Dags för avfärd och musikunderhållning av Lilla Bandet. Därefter hade Resemakar´n en genomgång av sitt digra reseprogram, som förutom bussresor även innehåller flygresor. Det fanns möjlighet att boka resor under kvällen.
Den italienska orkestern spelade under kvällen till dans. Det bjöds också på övrig underhållning av en grupp unga flickor som sjöng och dansade. Även folkdans visades upp på en scen.
Tillbaka i Stockholm äntrade vi våra bussar, som tog oss tillbaka till hemorten efter en trevlig utflykt.
Resereportage från Vara konserthus med Tommy Körberg i rollen
som Lola. 2019-04-27

Vi var 51 st glada AS som reste till Vara konserthus lördagen den 27 april.
Kvällen började med en lättare måltid. Det serverades Sparrissoppa med örtolja och
bröd därtill
Föreställningen varade ca 1 timme och 45 minuter utan paus. Tommy Körberg gjorde
ett lysande framträdande som transvestiten Lola. Föreställningen var delvis mycket
aktuell med både metoo och situationen på äldreboende, men även hur Lola hade
det under uppväxten och hur det hade varit att vara transvestit.
Chauffören för kvällen var Lars-Erik Warfvinge, som tog oss lugnt och säker fram och
tillbaka.
Dalslandsresan den 23 maj 2019

Resan utgick som alltid från Resecentrum. Första stoppet var Dalslands Konstmuseum i Upperud. Efter kaffe med kaka, fick vi en guidning av Museichef Jörgen Svensson, Han berättade om de tillfälliga utställningarna som var 4 till antal. Den första var av Helena Pernow som går på Stenebyskolan i Dals Långed. Den andra var med två konstnärinnor Amalia Bille keramiker och glaskonstnär samt Magdalena Eriksson som målar. Sist men inte minst en textilkonstnärinna Elisabet Eriksson.
Resan gick vidare till Baldersnäs Herrgård, där vi först gjorde ett besök på Steneby Hemslöjd i sädesmagasinet Rian, som hade allsköns konsthantverk. Sen blev det lunch på herrgården. På menyn stod helstekt fläskfilé med rödvinssås syrad blomkål samt potatis och purjolök. Bröd och örtsmör.
Därefter fortsatte vi till Majberget och Halmens Hus i Bengtsfors. Det började med introduktion om hur tillverkningen med halmen började och har fortsatt. Det blev en del handlande och rundvandring i museet. Det ligger högt upp på berget med fin utsikt över nejden.
Vi avslutade resan vid Axel ́s Chark utanför Bäckefors. Vi fick provsmaka på flera av deras korvar samt en beskrivning hur tillverkningen går till. Det gavs också tillfälle att handla. Sedan avslutade vi med busskaffe och kakor. Vi var tillbaka i Vänersborg sent på eftermiddagen, alla verkade nöjda efter mycket lyckad dag.
Resa till Såtenäs F7 flygflottilj den 2 oktober

Resan började med fint klart och kallt väder men slutade i regn och rusk.
53 medlemmar som var med på resan.
När vi var framme vid Såtenäs F7 blev vi mottagna av Dag Källberg, som lotsade in
oss till en filmvisningssal där Håkan Brandt mötte upp.
Det blev ett väldigt intressant föredrag om Flygflottiljen och dess uppdrag inom
Försvarsmakten. Den innefattar både uppdrag åt regeringen och internationella
insatser. Försvarets Samtliga Herculesplan är stationerade där.
Samtliga piloter som ska flyga Jas 39 Gripen i tjänsten utbildas vid Skaraborgs
flygflottilj F7.
Vi åt lunch på restaurangen, som bjöd på buffé. En riktigt god lunch. Sedan
avslutade vi besöket på Museét, som är en civil avdelning inom området. Museét
drivs av frivilliga ideella personer. Där fanns olika gamla militärflygplan, som används
vid olika flyguppvisningar runt om i världen.
Resan gick vidare till Lidköping och Rörstrand, för fri tid, innan vi fortsatte till Närebo
gårdsbutik, restaurang och gårdshotell för fika och en god smörgås.
Resan till Vara konserthus den 12 oktober 2019

33 st aktiva seniorer åkte redan på förmiddagen till Vara, för att se föreställningen
Peter, Bruno och Matilda (nästan) Unplugged.
Vi började med att äta en väldigt god räksmörgås innan det var dags för själva
konserten.
Det hade tillkommit en medlem i gruppen Petra Wahlgren. Det var 4 stycken mycket
musikaliska artister som gjorde en lättsam show. En del låtar kanske var för
ungdomliga för vår kategori. Jag tror ändå att de allra flest var nöjda med
föreställningen.
Vi var tillbaka hemma kl18 på kvällen.
Dagsresa i juletid till Konstgården Redberga i Falköping den 26 nov. 2019.

Ett 40-tal aktiva pensionärer avreste med buss från Resecentrum 8.45. Det var inte så långt till Redberga som man kanske tror. Bara 8,5 mil, så vi var framme efter lite över en timme. Vi togs emot av Christina Wiberg, konstnärens änka, och började med kaffe o smörgås ute i galleriet, där man även kunde köpa en del teckningar o böcker av den store naturmålaren o. djurtecknaren Harald Wiberg. Vi fortsatte sedan in i huvudbyggnaden, uppförd för greve Jakob de la Gardie redan i slutet på 1500-talet och inköpt av Harald o Christina i år 1980. Harald levde här sina sista år. Han dog 1986, men arbetade in i det sista med sina djurmotiv som blev mycket berömda. De blev motiv på frimärken, glasdekorationer för svenska ambassader utomlands, sparmotiv åt SE-Banken, kataloger inom FN, Unesco etc. Detta gjorde att han på äldre dar fick möjlighet att inköpa Redberga Gods och där förverkliga sin konstgård med ett stort antal besökare. De ca 200 hektaren åkerjord arrenderades ut.
Christina har sedan förverkligat deras dröm genom att fortsätta att själv driva konstgården efter makens död. Förutom Haralds konst, fanns också konstverk av kända konstnärer såsom Anders Zorn, Bruno Liljefors, Gunnar Brusewitz, Carl Larsson, John Bauer och Ivar Arosenius. Ofta med anknytning till naturmåleri. Harald Wiberg kom från Ankarsrum utanför Västervik o studerade teckning i Stockholm. Redan i unga år visade han stora talanger för detta med att avbilda djur. Harald föddes 1908 i en stor familj och hade en fattig uppväxt.
Under Christinas kunniga guidning fick vi sedan gå igenom konstgården och slutligen se Haralds arbetsbord. Det blev ganska trångt bland all konst där inne men rundvandringen var mycket givande och vi fick veta mycket!
Efter avslutad guidning fortsatte färden till Kvänum, i närheten av Vara, för lunch på Hotell och Restaurang Lumber & Karle, där en mycket god buffé med efterrätt och kaffe intogs. Lumber & Karle anspelar på de gamla lagmännen som en gång nedtecknade Västgötalagen. Även här fanns tavlor och konstverk som anspelar på denna händelse från tidig medeltid, när lagmannen satt ting. Rättsstaten var viktig redan då.
Härefter fortsatte vi till VIO:s ljusfabrik i Vedum, där vi köpte en hel del stöpta ljus i alla de färger inför julen. Mysigt! Och vad vi förstod på deltagarna var resan mycket uppskattad.
Resan till Göteborgs konserthus 20 nov 2019

Resan startade på eftermiddagen till Göteborg. Vi kom ner till restaurangen Golden Hits för att äta en 2 rätters middag innan konserten. Maten var väldigt god och vad jag förstod var alla nöjda.
Vi anlände sedan i god tid till Göteborgs konserthus vid Götaplatsen, för att se föreställningen ”Thank You for The Music” med Gunilla Backman, Johan Boding och Kalle Moraeus samt ett 7-manna band samt två körtjejer.
Det gavs på en musikupplevelse som sträckte sig från 70 – talet och framåt. Det var musik både från ABBA och från flera av musikalerna, såsom Mamma Mia, Kristina från Duvemåla, Chess mfl. Artisterna var strålande och gav allt de hade. Man såg att de njöt av att få leverera från den fantastiska låtskatt som Björn och Benny har åstadkommit. Det var underhållning på högsta nivå som pågick i 2 timmar och 45 min inklusive paus.
Vi kom tillbaka till Vänersborg, glada och kanske lite trötta strax för kl 24 på natten.
Andrew Lloyd Webber Musikal Galakväll

Det var 35 glada pensionärer som åkte till Vara Konserthus för att titta på Musikal galan med Andrew Lloyd Webber musikalmelodier.
Vi började med att äta paj innan föreställningen.
Det var en blandning från hans olika musikaler. Med en grupp artister och musiker från London.
Många av melodierna kände man igen, men så fanns det de som var mer anonyma. Det var låtar ur Cats, The Phantom of the opera, Sunset boulevard, Evita, Starlight Express och de mindre kända Aspects of Love och School of Rock.