Hem » Senaste resan

Senaste resan

Bussutflykt med Resemakarn 220426. Kata gård, Varnhems klosterkyrka m.m. Ca 30 deltagare.

Resan utgick från Resecentrum kl 8 och vi var hemma igen strax före kl 19. Chaufför Erik Dahlbom, som skickligt guidade oss runt i landskapet. Som längst var vi i Ornunga gamla kyrka och hembygdsgård som ligger i Vårgårda kommun, där för övrigt Eriks svärmor kommer ifrån. Turen uppgick därför till ca 30 mil.

Västergötland är ett stort landskap. 

Färden började med morgonfika på Mellomgårdens Café o Gårdsbutik, strax söder om Varnhem. Härefter gick turen till Varnhems klosterkyrka och Kata gård där vi fick ta del av en andakt med tema, kriget i Ukraina och en rejäl dragning av utgrävningarna av Kata gård, som var en gårdskyrka. Här skedde kistbegravningar redan i början på 900-talet, vilket innebär att kristendomen fanns här redan då, hitkommen från England. 

Här har man hittat Kata, hennes man och hennes bror, vilket tyder på att hon kom av en betydelsefull släkt i området. 

Därefter fortsatte vi till Wrågården, känt för sina bisonoxar, hjortar m.m., för lunch, där vi serverades stek med potatisstomp. Mycket gott! Även här fanns en gårdsbutik. Sedan gick turen vidare mot Broddetorp och vidare färd på småvägar mot Ornunga gamla kyrka från 1200-t. Kyrkan var kall men mycket intressant, speciellt de gamla takmålningarna, altartavla och predikstol. Allt vackert snidat. Här har inspelningar gjorts av filmen Rid i natt år 1941 och nu senast den nya versionen av Utvandrarna. Intill kyrkan ligger hembygdsföreningen som är mycket gammal, 1905. Även denna fick ett besök.

Sista anhalten blev Gäsene mejeri i Ljung, där det ånyo blev en rejäl fika med ostfralla o kaffe. Även här fanns en butik där vi kunde köpa ost, praliner, o annat smått o gott. Hemfärden gick sedan via Asklanda, Sollebrunn, Kobergs säteri etc. Men vi var ändå hemma strax före kl 19. Inte illa! Grattis till chauffören och vår ordf. som iscensatt denna utflykt.

2022-05-03

Göran Ekman, sekr

Resan till Rondo i Gbg och Mamma Mia the party

Resan gick via Grästorp och Trollhättan till Gbg. 

Det var 18 Aktiva Seniorer från Grästorp som vi hade bjudit in att följa med till

Rondo. Från Vänersborg var vi 29 stycken samt två frå Trollhättan.

När vi klev in på Rondo möttes vi av musikanter som spelade grekisk musik.

Rondo var ombyggd till en Grekisk Taverna, med allt vad det innebär. Mycket sorl och glada människor.

Det första som vi bjöds på var ett litet glas Ouzo alt. alkoholfritt. Sedan kom det in bröd och lite smått grekiskt tilltugg. Det var en 3-rätters måltid, som jag tror alla uppskattade.

Showen började med grekisk musik men gick över på musik från musikalen Mamma Mia. Det var en mycket härlig show med fantastiska musikalartister. Sussie Eriksson var den som alla kände till, även Marco Stella och Anki Albertsson spelade huvudrollerna. Showen pågick med avbrott från 14 – 17 och avslutades med dans. Alla stod upp och rörde sig musiken, några yngre kommenterade att det var kul att se oss äldre dansa med. Nöjda och belåtna  klev vi på bussen och åkte hemåt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.