Hem » Äldre månadsmöten

Äldre månadsmöten

Aktiva Seniorer, månadsmöte fredagen den 24 november 2023, Kl 11-13.30. Plats Folkets Hus, Festsalen.

Program: Stefan Jansson från Vara, Stefans Foto, berättar om Afrikas Mininoritetsfolk m.m.

 Ett 60-tal medlemmar hade samlats i höstmörkret för att lyssna till fotografen och resenären Stefan Jansson och hans resor bland Afrikas minoritetsfolk. Föredraget handlade mest om äventyrliga resor i Tanzania, Namibia och i Etiopien. Särskilt i det senare landet finns det gott om minoritetsfolk uppe i bergen, men så har ju landet hela 120 milj. invånare också. Namibia har endast 2, då en stor del av landet består av Kalahariöknen. I Namibia finns fyra folkslag, varav Himba är ett och Zemba ett annat! I Etiopien finns hela 70 folkgrupper, så där finns mycket att upptäcka.

Resor o besök bland dessa folk är ett äventyr med dåliga vägar o ett varmt klimat, men också kalla nätter. Vilda djur som elefanter o lejon var också en realitet. Här har människor levt på samma sätt i tusentals år. De gamla kulturerna och sederna lever kvar. Särskilt gäller detta kläder o frisyrer som vi kan tycka är konstiga. Som stora munplattor som tänjer ut kvinnornas läppar och som tas bort när de blir änkor.

Detta innebar att man också behövde ha beväpnade vakter o guider med sig under resorna. O ibland satte man sig fast på dålig blöta vägar o måste kalla på hjälp. Detta innebar att resorna kunde bli rätt dyra, men hade sponsrats av Lions, Optimera m.fl.

Flickan nedan har en vit ansiktsmask som anbringas med hjälp av jordfärger. Gör att får en extra profil, vilket anses tjusigt.

I den nordöstra delen av Etiopien har man hittat förmänniskor upp till 4 milj. år gamla. Människans ursprung. Härifrån har hon sedan vandrat ut o befolkat hela jorden. Det mest kända skelettet är Lucy som påträffades 1974 i Awashdalen. En mycket liten förmänniska. Det var detta fynd som gjorde att Stefan började intressera sig för Afrika och deras många folkslag. Ja, både de minsta och de största människorna finns i Afrika. Allt ifrån de småväxta pygméerna till de högväxta massajerna som blir över 2 m långa. Massajerna lever på boskap och är kända för sin röda klädsel.

En bild som visar text, Människoansikte, Accessoar, person

Automatiskt genererad beskrivningDet s.k. Mursifolket lever i södra Etiopien avskärmade från omvärlden. Urmärkande för Mursi är deras läpplattor som sätts in vid 15 års ålder. D.v.s då flickorna är giftasmogna. Plattorna tas ut när de skall äta och när de blir änkor.  Då läppen slappt hänger ner. Förmodligen plågsamt att leva så. Stammen omfattar ca 7.500 personer.

I Etiopien kan man också hitta gamla kyrkor. Det handlar om den koptiska urkyrkan som kom från Egypten på 300-talet. Ungefär samtidigt som det grundades församlingar i Rom. Hailie Selassie ansåg sig ju vara släkt med kung Salomo i rakt nedstigande led, den s.k. Rastafarikulturen, som spritt sig bl.a. till Jamaica. Våldsam o vidskeplig och mycket musik på bensinfat m.m.

Resan till Namibia gjordes tillsammans med Stefan Quindt från Kvänum som gjort filmer om Axel Eriksson och hans liv i Namibia, d.v.s grundaren av Vänersborgs museum och slaktarson. Fågelsamlingen på muséet är verkligen värd att se. Filmer som också skulle vara sevärda för oss. Resan gick mest i norra Namibia samt till huvudstaden Windhoek där det finns museer att besöka som berättar om minoritetsfolk m.m. i Namibia.

Ordföranden informerade om cirklar o resor och behovet av folk i styrelsen inför årsmötet.liksom om resor och teaterstycken, musikaler m.m. Härefter skedde utlottning av krukväxter och av vin till allmän förtjusning.

Efter mötet hölls ett kort informellt styrelsemöte som mest handlade en utvärdering av dagens aktivitet samt om kommande månadsmöten. Lucia nästa gång, fre. den 15 dec., då vi förväntar stor tillströmning.

Vänersborg 2023-12-02

Göran Ekman

Aktiva Seniorer, månadsmöte fredagen den 27 oktober 2023, Kl 11
13.30. Plats Folkets Hus, Festsalen.
Program: Bruno Tillander håller föredrag om den klassiska New
Orleansjazzen, Louisiana, USA.

Ett 80 tal medlemmar hade samlats i höstmörkret för att lyssna till reseledaren o musikarrangören Bruno Tillander som skulle hålla föredrag
om New Orleansjazzen i ord o ton och alla dess musikaliska sidogrenar, såsom blues, rhytm and blues, gospel, boggie woggie, cajun etc. Bruno är f.ö. bördig från Vargön och känner sig hemma här.
New Orleans är en mycket viktig hamn i den Mexikanska Golfen med ca 1,3 milj inv. inkl. förorter och ett centrum för de svartas musik. Många har blivit kända genom utövandet av dessa musikformer som främst kommer från den Svarta Södern och var de fattigas musik på bomullsfälten. De största fixstjärnorna är Louis Armstrong, Ella Fitzgerald och Fats Domino. Även Tina Turner har firat stora framgångar på senare år och som nyss avslutade sina dagar i Schweiz.
Bruno visade främst bilder från de musikresor han genomfört i Mississippideltat och i Nashville, som är countryns Mecka, där även svenska musiker uppträtt.
Bilder visades främst från de platser i New Orleans som har anknytning till jazzen, såsom
Preservation Hall och många kända gator och miljöer såsom Basin Street. Staden ligger till stor del under havsnivån, varför den är mycket utsatt för orkaner och oväder som medför stora översvämningar. En del folk bor dessutom ute i träskområden vid Mississippis utlopp i Mexikanska Golfen. Här spelas cajunmusik och folk bor i sina hus ute i träskmarkerna.
Jazzen var först koncentrerad till New Orleans men flyttade norrut på 1920
talet då bomullsplockningen började mekaniseras. Flytten gick till industristäder som Chicago och till New York där jazzen utvecklades och blev populär över hela världen, inte minst i Sverige.

Bruno nämnde också att en svart man, Louis Jordan, redan på 1940–talet var rockens förfader, före talet var rockens förfader, före Bill Hailey och Elvis Presley på 1950Bill Hailey och Elvis Presley på 1950–talet. talet.

Det nämndes också att de döda begravs i kapell ovan mark p.g.a den höga grundvattennivån i området. Och att de svarta varit mycket kyrkliga historiskt. Att man gick till kyrkan o sjöng på området. Och att de svarta varit mycket kyrkliga historiskt. Att man gick till kyrkan o sjöng på söndagar, Sunday dressed. Clothesed.söndagar, Sunday dressed. Clothesed.

Föredraget avslutades med ett trevligt musikaliskt inslag där Robert Wells förevisade hur man spelar Boggie Woggie och några inslag med Fats Domino som Bruno kände väl. Liksom Elvis, då spelar Boggie Woggie och några inslag med Fats Domino som Bruno kände väl. Liksom Elvis, då han jobbat på Graceland och nu givit ut en bok om den kände sångaren och hans ensamhet. ”Allahan jobbat på Graceland och nu givit ut en bok om den kände sångaren och hans ensamhet. ”Alla känner Elvis men ingen känner mig”.

Bruno avtackades med långa applåder och en chokladask för det intressanta och mycket trevliga föredraget. Efteråt gjordes reklam för Brunos böcker m.m. samt för hans resor till New Orleans.föredraget. Efteråt gjordes reklam för Brunos böcker m.m. samt för hans resor till New Orleans.

Efter detta följde fika och utlottning av blommor och vin, samt information om kommande program, liksom om resor och teaterstycken, musikaler m.m.liksom om resor och teaterstycken, musikaler m.m.

Efter mötet hölls ett kort informellt styrelsemöte som mest handlade en utvärdering av dagens aktivitet samt om kommande månadsmöten. En anmälan till kurs en i HLR på 15 minuter gjordes.aktivitet samt om kommande månadsmöten. En anmälan till kurs en i HLR på 15 minuter gjordes.

Vänersborg 2023–1010–2929
Göran Ekman

Aktiva Seniorer, månadsmöte fredagen den 29 sept. 2023, Kl 11-13.30. Plats Folkets Hus, Festsalen.

Program: Äventyraren Hans Andersson från Kungsör berättar om sina resor till Nordpolen och Grönland.

1)Ett 85-tal medlemmar, glädjande många, hade samlats till månadsmöte för att lyssna till äventyraren Hans Andersson och hans resor i Arktis. Den första, som skedde i april månad år 2008, gick till Nordpolen och i sällskap med den kände Ola Skinnarmo och ytterligare en resenär som hette Lennart. En fjärde resenär skulle ha varit med men kunde inte åka av hälsoskäl. Resan skedde till att börja med helikopter till en bas ca 20 mil från Nordpolen. Härefter gick färden vidare med skidor och pulka. Övernattning skedde i tält i den kalla polarnatten. Temperaturen låg hela tiden på ca -25-30 grader, så det var ju ingen nöjestripp precis som dessutom kostade 180.000 in alles och var en stor fysisk o psykisk påfrestning.

Under själva skidåkningen var ansiktet täckt av ylle o goggles. I tältet, som var stort nog att rymma alla och var uppvärmt med trangiakök o liknande, skedde också matlagning. Hela området var täckt av snö och tjock is. Risken var att man stötte på isrännor då isarna kunde glida isär. Då fick man gå försiktigt fram och kolla isens tjocklek med hjälp av ispikar innan man kunde skida vidare. På den geografiska Nordpolen är det ljust hela dygnet i april och någon tid finns inte här. Själva Nordpolen ligger 4000 m under istäcket. Den magnetiska nordpolen däremot ligger i Kanadas.

Skidåkningen tog 10 dagar och man åkte ca 1,5-2 mil/dag  med uppehåll för matlagning, naturbehov etc. Expeditionen hade gevär med sig då det fanns risk för isbjörn. Även om det inte dök upp några under färden. Det var väl för kallt även för isbjörnar. Efter 20 dagars skidåkning var alla glada när man var helbrägda tillbaka, efter en stor ansträngning. Man hade också tränat sin fysik mycket innan man gav sig iväg. Dragit däck på småvägar etc. för att simulera pulkadragning. Några hundar hade man inte med.

2)                   Resa  till Grönland och dess ursprungsbefolkning, inuiterna, som alltid är på gott humör, trots kylan. Kan bli upp till 30 gr kallt på nätterna. Även denna resa skedde i april. Och då syftemålet var att följa med inuiterna på deras jaktresor som gick med hundspann som drogs av Grönlandshundar. Fiske- fågel- o säljakt o övernattning i tält bedrevs. En tuff tillvaro, där man gick runt i pälsbyxor av hund o säl för att hålla värmen. Ute på tundran levde även myskoxar. Gevär medfördes för att hålla isbjörnarna i schack. Hans känner dessutom väl till ön då han tidigare jobbat där inom turistnäringen.

Grönland är världens största ö, ca 250 mil lång o 100 mil bred och is o snöbeklädd till ca 90%. Huvudstaden Nuuk ligger på västsidan av ön och här bor också de flesta människorna, ca 55.000 totalt. Människorna bor i färgglada hus som avviker mot den enformiga naturen. Ön ligger fortfarande under dansk överhöghet men har stor självständighet sedan 1979 och tros ha varit befolkad sedan 4500 år genom invandring från Nordamerika.

 P.g.a. klimatförändringen har en hel del is smält undan och bäckarna kan svämma över då det blir varmt på sommaren, ibland upp till 20 gr.

Hans avtackades med långa applåder och en chokladask för det intressanta föredraget.

Härefter följde fika och utlottning av blommor och vin. Och några anmälde sig till nästa Gemytträff den 5 okt.

Ordförande tackade därefter de närvarande och önskade välkommen till nästa möte i oktober som handlar om New Orleansjazzen gnm Bruno Tillander.

Efter mötet hölls ett kort informellt styrelsemöte som mest handlade om kommande gemytträff och en utvärdering av dagens aktivitet.

Vänersborg 2023-10-02

Göran Ekman

Aktiva Seniorer, månadsmöte fredagen den 31 mars 2023. Kl 11-14. Plats Folkets Hus, Festsalen.

Musikquiz med Niklas Karlsson, en allroundmusiker från Göteborg

Ett 40-tal medlemmar hade samlats till månadsmöte för att lyssna till Niklas Karlsson o svara på hans frågor. Varje stycke framfördes med bravur,  ackompanjerat på gitarr. Frågorna handlade om allt från historiska årtal, det riktiga namnet på många internationella stjärnor till film o melodifestivaler. Med alla rätt kunde man komma upp i 41 poäng. I vanlig ordning delades praliner ut som pris. Mycket uppskattat.  Niklas är en kär gäst på Folkets Hus som medverkat i många sammanhang, då han har en stor musikalisk repertoar.

Härefter följde fika och utlottning av blommor och vin. En hel del resor och utflykter bokades dessutom på mötet.

Ordförande tackade därefter de närvarande och önskade välkommen till nästa möte i april som blir ett jubileumsmöte med mycket mat, utställning o underhållning. Slutligen önskade hon alla glad påsk.

Efter mötet hölls ett kort informellt styrelsemöte som mest handlade om kommande jubileumsmöte.

Vänersborg 2023-04-03

Göran Ekman

Aktiva Seniorer, månadsmöte fredagen den 24 februari 2023. Kl 11-13. Plats Folkets Hus, Festsalen.

Referat av Sune Granfelts föredrag om en resa till Celebes, Indonesien, Sulawesi.

Ett 70-tal medlemmar hade samlats till månads- och årsmöte för att lyssna till Sune Granfelts föredrag om denna ö i Indonesien, där han tillsammans med sin hustru gjort en resa upp i bergen till avlägset belägna byar där man levde på ett ålderdomligt sätt. Sune har varit hos oss tidigare och då pratade han om Georgien.  Gamla ritualer och seder hölls vid liv på resmålet upp i bergstrakterna på ön.  Bl.a. slaktades en hel del djur i samband med stora begravningar som planerades månadsvis i förväg och där det gällde att få de döda över till andevärlden. Man trodde också att de döda på något sätt fanns kvar i huset, även efter döden?! Vidskepligheten var stor.  Celebes är en av öarna i Indonesien på ca 176.000 km2 och med 19milj invånare. Indonesien är ju som bekant ett stort örike beläget strax norr om ekvatorn. Här på Celebes får man säga att livet verkade ganska enkelt men att man satsade en hel del på ritualer i samband med begravningar där man begravde de döda i grottor tillsammans med diverse minnessaker, skallar etc. Det gällde att få de döda över till andra sidan och ett nytt liv i andevärlden. Vi fick också se hur man byggde båtar av mahognyvirke på ett gammaldags sätt med hjälp av bullriga sågar och maskiner, utan hörselskydd.

Sune hade på vanligt maner hyrt en chaufför som körde runt med dem uppe i bergen, tillsammans med en del andra turister från Europa. Bl.a. holländare. Indonesien, eller Kryddöarna som det hette, har ju varit en holländsk koloni en gång.  Bergen var gröna och lummiga trots att man befann sig högt upp. Målet var Toraja, en kristen by, vilket märktes eftersom man höll sig med svin, även om gamla naturreligioner verkade finnas kvar i medvetandet.  Begravningscermonin gick så till att man klädde sig i festkläder samlade mycket folk och slaktade en hel del djur, bufflar o svin för att visa respekt för den avlidna. Begravningsgästerna satt på hedersplatser och i rangordning. Olika processioner gick genom byn hela tiden, med människor o djur, innan själva begravningsakten och med hårdhänt behandling av de stackars tamdjuren. Detta påminde kanske en del om våra seder under vikingatid, då man offrade djur under midvinterblot i Uppsala. När man åkte runt i byn kunde man sedan se buffelhorn staplade utefter husväggarna som ett minne av alla begravningar familjen varit med om. Risodling var vanligt uppe i bergen där det regnade mycket och det var lätt att få tillgång till bevattning av risfälten.   Grönska och mycket vatten var ett bestående intryck i landskapet. Liksom de stora vattenfallen o grottorna som fanns överallt. Byggnaderna var ofta byggda av bambu, ett lätt material. Och i enkelt utförande. Mycket gick på det gamla sättet. Bl.a. kunde man se en gårdfarihandlare åka runt med sin moped. Uppe i bergen fanns det också megaliter i sten som föreställde olika gudar från förr i tiden som man kanske fortfarande trodde på. S.k. husgudar i mindre format. Sedan gjordes en båttur ute vid kusten till ett s.k. Island Retreat som drevs av muslimer och som erbjöd en skön avkoppling i bungalows. Det sista man såg var en stor vithövdad örn som seglade över området på ett majestätiskt sätt och en  arbetare som högg itu en kokosnöt och drack ur denna. Därefter gick flyget tillbaka till civilisationen. Föredragshållaren avtackades efter den timmeslånga filmen.

Vänersborg 2023-03-01
Göran Ekman
sekr.

Aktiva Seniorer, månadsmöte den 16 dec. 2022. Kl 11-14  . Plats Folkets Hus, Festsalen.

Ett 100-tal medlemmar hade samlats i det kalla vintervädret med mycket snö och is. Överraskande många med tanke på kylan och på antalet besökare tidigare under hösten, men det är tydligt att musikskolans Luciatåg drar folk. En gammal och invand tradition hos oss. Tillställningen hölls som vanligt i teaterlokalen och följdes upp med en föreställning av musikern Eskil Eskilsson från Göteborg, som bjöd på en bred repertoar, alltifrån Evert Taube till Musik Hall och Ulf Peder Olrog. Föreställningen inleddes med Knalle Juls Vals, ackompanjerad på dragspel, vilket bidrog till att höja stämningen i lokalen. Eskil avslutade med Det är dans uppå Valhall i natt, vilket minner om vår förkristna tid, då sederna var lite annorlunda. För den som är intresserad kommer Eskil även att underhålla på vår båtresa till Styrsö i sommar.

Efter underhållningen följde kaffe o smörgås och dragning på våra lotterrier med extra många vinster den här gången.Något av dagens höjdpunkt blev annars utdelning av diplom till våra hedersmedlemmar. De hedersmedlemmar som var med o startade föreningen på nytt år 2002, alltså för 20 år sen.

De medlemmar som styrelsen utsett är Gun Osterman, Bo Modéer, Britta Johansson, Ingela Burvall och Barbro Tviksta. Främst för att de suttit i styrelsen men också för att det lett många cirklar, som i Brittas fall. Efter detta informerade ordf. om kommande program och resor samt önskade alla God Jul och Gott nytt år! Ett år som vi hoppas på skall bli ett fredligare Europa än det år som gått!

Årets Lucia

Aktiva Seniorer, månadsmöte den 29 sept. 2022. Kl 11-12.30. Plats Folkets Hus.

Ett 50-tal medlemmar hade samlats i det sköna höstvädret. Dagens föredragshållare, Maria Engström Weber, VD för Visit Trollhättan-Vänersborg, hade kommit till oss för att berätta hur det går till att sätta Vänersborg på kartan, d.v.s säga hur turister o andra skall hitta hit. Maria sitter mest här när hon jobbar, men har också kontor i Trollhättan. Bra att det finns en mötesplats att gå till eller ringa tycker vi, om man behöver information eller hjälp med andra saker. På många platser har den fysiska turistinformationen lagts ner. Man får ringa eller använda internet istället. Visit Vbg -Thn är ett turistbolag som har ca 150 delägare från kommun o företag. Och bildades år 2007. Maria började sitt jobb här 2013, efter jobb utomlands och i Sverige.En stor målsättning i bolaget är att folk kommer hit o spenderar pengar. Det gäller att göra Vänersborg intressant. Turismens andel av BNP är stor och ökar hela tiden, även om det var en nedgång under pandemin. Hittills i år har det varit 128.00 gästnätter här, varav 25.000 från utlandet. Många gäster bor på Ursands Camping t.ex. En annan verksamhet är besök på mässor o events, som Nordstan i Göteborg.  Ett exempel är turistmässan i Berlin som drar mycket folk, o där Sverige har varit representerade i många år med stort deltagande, o närvaro i tysk TV. Bl.a förvisas matlagning med lokala matvaror från vårt område, film om Midsommarfirande i Västra Tunhem etc.Under pandemiåren lanserades ordet Hemester, alltså semestrande hemma i Sverige. 50 lokala upplevelser lanserades då här, såsom historisk stadsvandring i Kulturaxeln, Dendrosafari i våra parker, vandringsleder på bergen, upprustning av våra badplatser med toaletter, parkeringar etc.

Tanken är också att jobba med hållbar turism. D.v.s jobba mot nedskräpning, förstöring och slitage av vår miljö m.m. Hiking på bergen, Isbana i Plantaget, Smaka, en kokbok med lokal prägel och matlagning på Nuntorpsdagarna är andra projekt som pågår. aktmuseet på Hunneberg är under utredning. Långsiktiga förändringar på gång.

Maria avslutade med att skänka sin kokbok till föreningen. Själv fick hon en vacker blombukett för sin insats. Mötet avslutades med sedvanlig fika o gemenskap. I övrigt påminde vår ordf. om följande kommande aktiviteter i föreningen: ) Canastagrupperna behöver fler deltagare. Anmälan till Medborgarskolan Jubord 1 dec. Resa till Vrågården i Falköping.Viltprodukter. Pris 825:-. Anmälan till Barbro Gemytafton den 10 nov. hos Reumatikerna på Vallgatan. Anmälan till Barbro Mötet avslutades med ett informellt styrelsemöte.

Vänersborg 2022-10-02
Göran Ekman
sekr

Aktiva Seniorer, månadsmöte den 27 maj 2022. Plats Folkets Hus.Plats Folkets Hus.

Ett 45-tal medlemmar hade samlats i det sköna vårvädret. Dagens föredragshållare, Nils Hjort från Jönköping, hälsades välkommen till mötet. Nils är en historiker som som bedrivit studier i Östeuropa. Framförallt i Lettland, men även Ukraina som var dagens huvudämne och mycket aktuellt p.g.a situationen där. Föredraget betitlades ”Ukrainas våldsamma historia under århundradena” och tog sin början tidigt 1600-tal. Då Polen- Litauen- Ukraina- Vitryssland var ett stort gemensamt rike, styrt av rika adelsmän. Ukraina hade då en viss självständighet fram till början av 1700-talet, då man kom under rysk överhöghet, Tsar Peter, i samband med Karl XII:s krig i landet som slutade med det svenska nederlaget vid Poltava 1709. Under århundradena kom sedan Ukraina att domineras av Ryssland men hela tiden fanns en gemensam kultur i landet och ett gemensamt språk, ukrainska. Och många kända författare och konstnärer, såsom Taras Tjevtjenko, nationalskald, Nikolai Gogol,(revisorn), Marko Vovtjock etc. från Göteborg på månadsmötet. Ca 50 närvarande

Nils Hjort

Första världskriget blev sedan en katastrof för Ukraina med flera krigförande länder på landets territorium. När Sovjet och kommunisterna tog över ledningen år 1922 hade dock landet åtnjutit en kort frihetsperiod några år innan. Många människoliv gick till spillo under dessa år. De vita o rödas krig böljade fram och tillbaka i landet under åren efter första världskriget. Senare, under 1930-talet, utsattes landet för många övergrepp under Stalins ledning. Svält, ryssarna tog Ukrainas mat, politiska utrensningar etc. Hjort nämnde att Ukraina ensamt förlorade mer folk än vad som skedde under hela Första Världskriget i Europa, eller ca 11 milj. människor. En oerhörd siffra, med tanke på att Ukraina idag fortfarande har ca 44 milj. inv. Under andra Världskriget, 1941, trodde man tyskarna skulle komma som befriare undan det sovjetiska oket, men även dessa förhoppningar kom på skam. Avrättningar o judeförföljelser blev omfattande.

Under 1950-talet, under Chrusjtjovs ledning, som för övrigt var ukrainare, förbättras situationen. Ukraina är trots allt en rik del av Sovjet med en stor mat- o råvaruproduktion, kol o stål etc. Kravtjuk för sedan in landet i mera frihet på 1980 talet och 1991 bildar Ryssland, Ukraina o Vitryssland en allians som gör att Sovjetunionen upplöses under Jeltsins ledning. Denna frihet har nu pågått fram till i år, då nya invasionsvågor från Ryssland ånyo hotar landets frihet. Denna gång under Putins ledning. Detta var ett mycket tänkvärt föredrag som varade i över en timma och under stor tystnad i salen. Vi tackar Nils Hjort för denna eminenta insats!

Därefter följde fika, lottdragning och aktuell information från vår ordförande, angående aktuella resor och arrangemang. Behov av ny kassör etc.

Alla tillönskades härefter trevlig helg och sommar, innan mötet avslutades

Putte

Göran Ekman
Sekr.

Aktiva Seniorer, månadsmöte den 22 april 2022. Plats Folkets Hus.

Underhållning av en duo från Göteborg på månadsmötet. Ca 50 närvarande. Vacker stämsång. Musikal, visa etc.

The Rose

Aktiva Seniorer, månadsmöte den 25 mars 2022. Plats Folkets Hus.

Ett sextiotal medlemmar hade samlats till månadens möte i det sköna vårvädret. Mötets huvudattraktion var Sune Granfelts film o föredrag om Georgien. Ett litet land beläget högt uppe i Kaukasus, en bergskedja på över 5000 m höjd. Landet ligger öster om Svarta havet och söder om Ryssland. Ett knepigt läge i dessa dagar med hänsyn till det säkerhetspolitiska läget. Det finns ju ett par ryska enklaver inne i landet också.

I övrigt innehöll mötet fika o lotterier samt övrig information, bl.a. om föreningens aktuella resor. Bl.a till Kata gård i Varnhem, där det finns platser kvar enl. ordf. Dessutom delades en enkät ut där medlemmarna fick uttrycka sina åsikter om föreningens arbete.

Sune började med en kort information om resan till Georgien som skedde år 2018, tillsammans med hans hustru. Inspiration hade han hämtat efter att ha sett programmet Gokväll i SVT där en sådan resa förekom. Ett exotiskt land som inte många svenskar varit i. Resan pågick i 4 veckor och gjordes på egen hand med vistelse först i huvudstaden Tiblisi o sen uppe i de höga bergen med vandringar bland de många gamla kyrkor som låg där uppe. Georgien kristnades redan på 300-t. Dessutom besöktes ett grottsamhälle i stil med Petra och det som finns i Kapadokien. Georgien har dessutom odlat vin sedan mycket länge och bryggat på det gamla sättet med vin trampare. Även brödbakning skedde enligt gamla metoder i stora ugnar nere i marken som liknade en brunn. Bakerskorna hade ett styvt jobb att komma ner där. Landet är ju också Stalins födelseland. En staty och ett museum påminde om detta.

De största intrycken i filmen gjorde den hänförande utsikten med snöklädda toppar och vägarna uppe i bergen. Och en härlig genuin befolkning som vi får hoppas får behålla sin frihet. Föredraget tog ca 50 min och avslutades med att Sune belönades med kraftiga applåder och en gåva för sin insats.

Göran Ekman
Sekr.

Aktiva Seniorer, årsmöte den 25 februari 2022. Underhållning. Plats Folkets Hus.

Ett fyrtiofemtal medlemmar hade samlats till årsmöte. Något mindre än förväntat men ändå med mycket trevlig stämning bland de närvarande.

Ordförande hälsade alla välkomna och gick igenom dagens program.

 I anslutning till årsmötet framförde sedan  Sofia Geidvik och Jonathan Hansson från Uddevalla ett trevligt musikprogram i form av sång och ackompanjemang på gitarr och piano. Ett flertal pärlor framfördes alltifrån Siv Malmqvists april, april till Dolly Partons Jolene. Sofias vackra sång kompades skickligt av Jonathan i den ena melodin efter den andra och med musikprat mellan låtarna. Underhållningen uppskattades mycket av åhörarna och pendlade mellan allvarliga och mera lättsamma melodier. En höjdpunkt var kanske den kända visan Inbjudan till Bohuslän av Evert Taube med tanke på att våren snart tycks vara i antågande, samt La vie en rose på engelska.

Mötet avslutades sedan med fika och lottdragning i sedvanlig ordning

Göran Ekman

Aktiva Seniorer, månadsmöte den 17 december 2021. Plats Folkets Hus.

Ett hundratal medlemmar hade samlats till månadens möte. Ett möte som innebar besök av lucia och av Musikgruppen Frödingkvartetten från Göteborg som gav en timslång Frödingkonsert. Mest i folkviseton men också med jazz- o bluesinfluenser. Luciatåget kom från Gymnasieskolans estetprogram och genomförde ett uppskattat luciatåg med traditionella julsånger. En tradition vi gärna vill bevara.

Därefter hälsade ordföranden välkommen och inbjöd till en timslång Frödingkonsert om skaldens liv och leverne. De fyra musikerna, som kom från Göteborg, framförde visor och dikter om Gustav Frödings liv. Ett liv som på många sätt var tragiskt men också innehöll en del höjdpunkter. Fröding föddes i Värmland på Alsters Gård år 1860 och dog i Stockholm år 1911, efter att ha tillbringat många år på olika mentalsjukhus i Sverige och Norge. Konserten inleddes med Det var dans bort i vägen och avslutades med Strövtåg i hembygden. Den senare en stor succé på senare år med musikgruppen Mando Diao från Dalarna. Däremellan var det många lite mera allvarliga visor och dikter om skaldens liv. Hans studentliv i Uppsala, hans svårigheter med pengar etc. Han hade fått ett stort arv hemifrån men dog relativt utblottad. Gustav Fröding anses dock som en av Sveriges största skalder. Kanske den allra störste. Trots sjukdomar var han väldigt produktiv under hela sitt liv!

Efter detta övergicks till kaffedrickning och lottdragningar i vanlig ordning med ett extra lotteri dagen till ära. Ordförande informerade härefter om aktuella utskick, och att man där kan läsa om våra verksamheter under kommande år. Hon önskade därefter alla God Jul och Gott Nytt År samt välkomna på kommande möten, resor och cirklar.

Lucia

Månadsmöte fredagen den 24 september 2021. Underhållning Refräng & Co.

Ca 60 personer kom till mötet, det första sedan oktober ifjol, och som vanligt i Folkets Hus festsal. Det var således ett kärt återseende för alla och ett tecken på att coronan börjar släppa sitt grepp om landet.Mötet inleddes med att vår ordf. Barbro Schönqvist hälsade alla välkomna och presenterade dagens program som inleddes med sång och musik av duogruppen Refräng & Co från Lödöse som underhöll i närmare 1 timma med trallvänlig dansmusik från 1950 och 1960-talen varvat med anekdoter och beskrivning av hur nöjeslivet i Sverige såg ut på den tiden. Många låtar utgick från melodiradion och svensktoppen som startade i början på 1960-talet och endast omfattade svenska låtar.

Duon bestod av Gunilla Hansen sång och Kent Jonasson dragspel och gitarr. Guppen hade tidigare spelat upp till dans på Liseberg, men spelar även för sittande publik, som idag. Man har också spelat in en del låtar på skiva och Kent påpekar att alla inspelningar är live. Ingen förinspelad musik. Några låtar som framfördes var: Ramona, Nat King Cole, Arvid, Siv Malmqvist, Tennesse Waltz, Alma Cogan, En sommardröm i vitt med Östen Warnerbring

Publiken njöt av den vackra musiken.

Efter underhållningen bjöds på fika och utdelning av vinster i dagens lotteri. Därefter lottades blommor ut på dagens entrébiljett i vanlig ordning. Påpekas bör att dagens inträde var gratis med anledning av det långa uppehållet p.g.a Covid. Härefter avslutade ordföranden mötet och meddelade att vi var välkomna till Gemytträff på Vallgatan den 14 oktober.

Vänersborg 2021-09-27

Göran Ekman/sekr

Gemytträff, torsdagen den 14 oktober på Vallgatan.

Ca 30 medlemmar hade samlats till en trevlig samvaro med mat o dryck. Det hela hade tillkommit på ordförandens initiativ men tanken har legat o grott ganska länge, men kändes rätt att genomföra nu när coronarestriktionerna upphört. Träffen genomfördes med god hjälp av styrelsen, då det ju krävdes en del förberedelser och jobb med inköp av mat och tillbehör, lotterier, tipspromenad m.m.  Rostbiff, skinka, potatissallad med frukt o grönt serverades med tillhörande vin, cider o lättöl. Mycket uppskattat och mättande.

Efter en lång måltid och mycket prat vid borden i den mysiga lokalen sattes en tipspromenad upp på väggarna med varierande frågor. Detta uppskattades mycket av besökarna och Berit Andersson fick mycket kredit för detta initiativ.  Vinnaren fick en röd ros. Innan gästerna gick hem diskuterades intresset av nya träffar, vilket man tyckte! Vänersborg 2021-10-27

Göran Ekman

sekr.

Månadsmöte 23 oktober

26 personer kom till mötet i dessa coronatider. För att göra tillställningen så säker som möjligt tillämpades föranmälan och max 50 närvarande i festsalen. En siffra som vi således inte kom upp till, men så var det ju också det första mötet sedan februari. Vi satt 2 deltagare vid varje bord med avstånd. Lilla Bandet bestående av Ulrica Claesson och Johan Pettersen varvade musikunderhållning, sång och keyboard, med ett antal anekdoter o historier till stor muntration i salen. Repertoaren varierade mellan countrymusik o rock och en del svenska låtar. Allt emellan Hasse Kvinnaböske Andersson, Elvis och Sven-Ingvars. De senare innebar allsång för de närvarande. Underhållningen på ca 1 tim. avslutades med Trio med Bumbas, Man skall leva för varandra. Bandet meddelade också att man kommer att öppna en pralin- o. musikaffär i Mellerud inom kort. Därefter följde fika o trevlig samvaro och information från ordf. om kommande höstprogram, innebärande musikquiz i november med Niklas Carlsson, luciafirande i Musikskolans regi i december samt musikunderhållning av Frödingkvartetten. Att få till stånd ett månadsmöte upplevdes som mycket positivt bland de närvarande med tanke på det långa uppehållet.

Månadsmöte
25/1 2019
91 besökare

De senaste 10 åren har Stefan Högberg studerat medeltidens gränsöverskridande
kvinnor. Resultatet har blivit bloggen Kvinnliga krigare, föreläsningar runt om i
Sverige och medverkan i radioprogrammet P3 historia och vetenskapsradions
historia.
Vid det första mötet för våren 2019 fick vi på Aktiva seniorer i Vänersborg glädjen
att få lyssna till Stefan Högberg då han berättade ur sin bok om hertiginnan Ingeborgs
livsöden i Sverige under 13-talet.
Det blev en fantastiskt spännande och intressant berättelse som vi fick ta del av.
För att läsa mera kan ett besök på w.w.w. Kvinnligakrigare.se rekommenderas.
Stefan hade också med sig flera av sina böcker som han skrivit och intresset för att
köpa dem var stort.
Gun tackade Stefan för det fina och intressanta föredraget och överlämnade en
chokladask som tack.
Mötet fortsatte på sedvanligt vis med kaffe och smörgås samt utlottning av
bordsdekorationerna.
Gun avslutade mötet med att ge föreningsaktuellt och hälsade alla välkomna till nästa
möte.

Månadsmöte
22/2

118 glada seniorer hade mött upp för att lyssna till Ulf Nylöv när han berättade om
sitt liv som flygare.
Ulf var flygläkare och berättade om sitt liv som läkare, pilot och helikopterförare och
framför allt som fotograf.
Vi fick vara med om ett spirituellt och lättsamt föredrag med många spektakulära
fotografier.
Ulf är född i Gävle och blev tidigt flygintresserad och tog segelflygs certifikat redan i
ungdomen. Han gick vidare med motorflygs certifikat innan han läste till läkare och
fick jobb inom marinen samtidigt med läkartjänsten.
Ombord på SK 60, Tunnan, Lansen, Draken, Viggen, JAS Gripen, Hercules m.fl har
han varit med både som passagerare och fotograf.
Att få fotografera och träffa världens främsta flygakrobat Svetlana Kapanina var
något alldeles speciellt .
Hans kärlek till flyget har följt honom genom livet. Han bor nu också utanför Tun
nära flygflottiljen Såtenäs.
Föredraget med fantastiska fotografier blev mycket uppskattat och Gun tackade så
mycket och överlämnade en blomstercheck.

Mötet avslutades i sedvanlig ordning med föreningsaktuellt från Gun och från Åke
Källgård om framtidsgruppen.
Efter kaffe och smörgås samt liten kaka utlottades bordsdekorationerna.
Gun hälsade välkomna till nästa möte fredag 22/3 då det blir Årsmöte.

Årsmötet torsdag 22/3 med 112 medlemmar.

Trubadurerna Alf Ivarsson, gitarr och Jan Albertsson, dragspel var inbjudna att underhålla.
Framtidsgruppen under ledning av Åke Källgård hade kommit upp med tanken att skriva en
hyllningssång till avgående styrelsen. Hyllningsvisan framfördes av Framtidskören en gång
och också unisont, ackompanjerade av trubadurerna.
Mötet började med själva dagordningen där ny ordförande och sekreterare presenterades
projicerade på väggen med bilder, då de inte var närvarande. Förslag till övriga nya
styrelsemedlemmar lästes upp av mötesordförande Åke Källgård och mötesdeltagarna gav
sitt godkännande till de föreslagna nya styrelsemedlemmarna. Medlemsavgiften fastställdes
till 100:-/år.
Den gamla styrelsen avtackades med blomster, som lämnades över av Framtidsgruppen och
den nya styrelsen. Avgående ordförande Gun Osterman framförde ett tack från den gamla
styrelsen, där många suttit i 16 år och önskade den nya lycka till. Med sina blommor i
famnen stämde alla upp i hyllningssången som kan ses här på sidan liksom tillhörande bilder.
Efter årsmötesproceduren underhöll trubadurerna med att framföra underhållande musik
och med roliga historier. Alf och Jan visste hur de skall få igång sin publik. Båda är från
Kungälvstrakten och gör cirka 50 spelningar per år. På sidan här kan du se bilder och
videoupptagningar från deras framträdande. Spelningen avslutades med hyllningssången
och ett Ja må dom leva ……
Sedvanligt kaffe med smörgås serverades och därefter lottdragning.

Framtidsgruppens medlemmar har varit Åke Källgård, Ewa Björendahl, Anna-Lena Löfquist,
Barbro Hedberg, Berit Andersson, Ing-Britt Samuelsson, Roland Strid, Stellan Kårestig,

Månadsmöte April 2019

Vår ordförande Barbro Schönqvist öppnade mötet med att presentera sig.
I vårt programblad hade vi aviserat att Carl Ceder skulle berätta om historiska händelser om
Folkets hus men han hade fått förhinder och ersattes av Håkan Lind, den välbekante
vänersborgskännaren. Han hade valt att berätta om Birger Sjöberg också en känd man i vår stad
fast längre tillbaka i tiden.
Birger Sjöberg kom till världen i december 1885 i Vänersborg och avled i Växjö i april 1929, 43 år gammal i dubbelsidig lunginflammation.
Birger kom att kalla Vänersborg för Lilla Paris och hans Frida förekommer i många visor.
Birger gick ur skolan med dåliga betyg och började, efter en sejour i Stockholm, arbeta som
bodbiträde i Georg Nyströms jern-, färg- och tapetaffär. Hans bror Gösta fick honom att börja turnera när han kommit igång med sitt skrivande, bland annat med den kända ”Kvartetten som sprängdes”.
Håkan kunde målande berätta om Birger och hans liv bland annat att hans förra fru Karin hade gift sig med en apotekare, vilket han rynkade på näsan åt. Birgers var inte den producerande diktare man kunde tro utan var en drömmare, som emellanåt åstadkom minnesvärda visor. Han var en framträdande lutspelare och kunde verkligen fängsla sina åhörare med sina visor. Att spekulera på börsen var inte hans starka sida och gjorde att han fick svårt att hålla sin villa Daghill i Ramlösa.
Håkan spelade en visa komponerad av Birger, som entusiastiskt applåderades av medlemmarna.
Efter föredraget blev det sedvanlig utlottning av blommor.

Månadsmöte 27/9-2019.

Vid det första månadsmötet för säsongen besöktes vi av Jan-Eric Fasth som höll ett intressant föredrag och visade ett bildspel från en resa till Galapagosöarna för några år sedan.  127 medlemmar kom för att se och lyssna till detta föredrag som mest handlade om den speciella djurvärld som finns på öarna. Öarna som upptäcktes år 1535 är vulkaniska och uppstod ur havet för ca 3,2 milj år sedan och därefter, vilket är ungt i förhållande till hur länge jorden har funnits. Öarna ligger i Stilla havet ca 100 mil väster om Ecuador i Sydamerika och är mycket torra. Ögruppen består av ett flertal öar. Yta ca 8000 km2 totalt och här bor ca 15.000 människor som huvudsakligen lever på turism o fiske. 

Öarna blev berömda efter den engelske vetenskapsmannens Charles Darwin besök på 1830-talet. Ett besök som varade i 5 veckor med fartyget MS Beagle och som så småningom resulterade i hans avhandling ”Om arternas uppkomst”, Origin of species, eller evolutionsläran som säger att den starkaste överlever och som kom ut 1859. Avhandlingen gav vid handen att det hela tiden sker en utveckling i naturen. Ingenting står stilla och att detta i sin tur kullkastade kyrkans teori om att gud en gång hade skapat allt och att någon utveckling inte mera skedde. Detta var kontroversiella tankar i mitten på 1800-t, vilket gjorde att Darwin väntade länge innan han publicerade sina tankar. Han påstod bl.a. att jorden borde vara åtminstone 300 milj. år gammal mot ca 6000 år enl. bibeln, att vi härstammar från aporna etc. 

De mest kända djur, ödlor, som finns här är havs- och landleguan. Dessa lär ursprungligen härstamma från Selvas, Amazonflodens regnskog, men har på något sätt via flytetyg, tagit sig ända ut till öarna, där de lyckats överleva både på land o vatten. Det var detta fenomen om den starkes överlevnad Darwin kunde studera på plats och som sedan ledde till hans avhandling. Ett flertal djurarter finns dessutom endast på öarna, såsom vissa sulor o finkar som lärt sig att överleva i det torra klimatet. Dessutom finns sjölejon, måsar, fregattfågel, pelikan, albatross etc. Havs- o landsköldpaddor som kan väga upp till 250 kg finns också. Riktiga bjässar.

Och alla lever av vad havet kan ge. Några rovdjur finns inte här, varför alla djur är fullständigt orädda för människor.. 

Föredragshållaren avtackades med blommor och applåder.

Härefter önskades Friskis o Svettis välkomna som höll information om sin verksamhet o sedan ledde en kortare bänkgympa för deltagarna. Nya medlemmar välkomnades. Provapåkort delades ut.  Denna aktivitet kommer att fortsätta på våra möten framöver.

Härefter följde kaffedrickning o lotterier.

Vänersborg 2019-09-29

Månadsmöte 25/10 – 2019

Närvarande 114 personer, inkl. musikunderhållare 3 st samt Friskis o Svettis, 3 personer.

Mötet inleddes med en varierande musikunderhållning av trion Tonsteget från Uddevalla, Lennart på gitarr, Mia sång och berättande samt Lars på dragspel. Mia, mycket erfaren vokalist varierade sång med historieberättande. Historier från när och fjärran, ofta utifrån ett barns perspektiv. Herrarna kompade på dragspel, gitarr o fiol. Underhållningen bestod främst av schlagers från 30- och 40-talen. Varvat med musik av Fritz Gustaf, Evert Taube, Karl Gerhard, Arja Saijonmaa och Sven-Ingvars, potpurri. Vissa låtar ledde också till allsång. Mycket populärt!

Efter musikunderhållningen, som varade ca 50 min, följde ett inslag av Friskis o Svettis. Muntlig information om föreningens verksamhet följt av ett antal gymnastiska övningar för alla, stående vid borden. Bra för blodcirkulationen. Ett antal Provapåkort delades också ut, liksom förra gången. Härefter följde kaffeservering och lotteridragning. Vinster, blommor.

Ordf. informerade därefter om lediga platser på kommande resor såsom Redberga Konstgård i Falköping, Reseträff i Helsingfors den 10 mars 2020 med ReseMakarn, Sparesa till Polen, Swinoujcie, i januari-februari. Till denna resan måste man kontakta Resemakar´n direkt. Alla mycket prisvärda! En del medlemmar anmälde sig sedan under mötet. Ordf Barbro Schönqvist avslutade härefter mötet.

Månadsmöte  fredagen den 22/11-2019

Plats: Festsalen i Folkets Hus.

Närvarande 85 personer, inkl. Friskis o Svettis, 2 personer.

Mötet inleddes med att ordf hälsade alla välkomna och lämnade ordet till dagens föredragshållare, Carl Ceder Folkets Hus som i ord och bild berättade om Folkets Hus och Stadshotellets utveckling sedan 1830-talet. En lång och omväxlande historia!

Carl har jobbat som verksamhetschef för Folkets hus sedan februari 2018 med ett 10-tal medarbetare och restaurangen, som utgör en egen outsourcad resultatenhet. Verksamheten utgörs huvudsakligen av kulturella aktiviteter, konferenser, kurser o. mötesverksamhet och med ett betydande kommunalt stöd. En av de större kunderna är kommunens musikskola liksom regelbunden teater och liksom vi, Aktiva Seniorer som är en regelbunden hyresgäst.  Teatern är dock hotad, då hissar o lastutrymmen behöver byggas om för att få en bättre arbetsmiljö.

Verksamheten har mycket gamla anor. Stadshotellet är nu 150 år. Invigdes redan år 1869, efter att det tidigare hotellet brunnit ner i en svår stadsbrand. Hotellet fick 25 gästrum och en stor pampig festsal med väggmålningar för fest o dans. Under äldre tid spelades mycket regementsmusik. Regementet låg ju i närheten och på den gamla hovteatern spelades mycket teater, såsom Teatergruppen Thalia. (komedins beskyddare i den grek. Mytologin). Och teatersällskap övernattade på hotellet då Riksteatern och Dramaten turnerade över landet. Stora namn som Anders De Wahl och Inga Tidblad gjorde gästspel. O. detta var före TV:ns tid. 

Denna verksamhet pågick fram till 1979 då hotellet gick i konkurs och stod tomt fram till 1982, då kommunen tog över och gjorde en rejäl upprustning med hjälp av statliga bidrag. I dagsläget hyr Folkets Hus, Kulturhuset av kommunen och får dessutom bidrag av kommunen. Teknik, då det gäller kultur o musik, har förändrats mycket på senare år då det gäller inspelningar med grupper o.s.v. Detta ställer stora krav på förändringar och att hitta nya former för husets verksamheter. Bl.a står f.d hotelldirektörens lägenhet tom. Här diskuteras uthyrning till företag. 

Calle Ceder avtackades härefter med en gåva av vår ordförande för det uppskattade föredraget som även stämde till viss eftertanke. 

Härefter följde en stunds gympa med Friskis o Svettis, varefter mötet avslutades med sedvanlig utlottning av blommor. 

Ordf, informerade dessutom om höjd avgift till 80 kr på  kommande möte samt om resor o utflykter, fsg av våra nya pins, biet, etc. 

Månadsmöte, fredagen den 13 december 2019.

Ca 180 medlemmar hade samlats i Festsalen och på teatern för att åse och lyssna till årets luciatablå som bestod av ett antal femteklassare från Mariedalsskolan, ledda av sina lärare. Tablån bestod av vacker sång, Luciasången, och flera julvisor, jämte instrumentala inslag på keyboard, fiol, gitarr o trumpet. De unga utövarna blev mycket uppskattade för sina olika nummer!  Här fick man se lucia med sina tärnor, tomtar, pepparkaksgubbar etc. Luciatågets utmarsch följdes av kraftiga applåder i den fullsatta teaterlokalen.  Härefter följde underhållning av sångaren Jonas Torrestad och hans skicklige pianist Johan Axelsson som bjöd på närmare en timmes underhållning med låtar av omväxlande Björn Skifs o Frank Sinatra, och mot slutet en del melodier av Tom Jones! Den mäktiga och dramatiska sången Delilah ekade kraftfullt ut i salen, men hade kanske krävt stor orkester för att komma helt till sin rätt! Jonas är ju släkt med den tidigare storsångaren Gustav Torrestad, så han har gott påbrå när det gäller musik. Han har sjungit mycket med Vänersborgs Storband och i musikaler.

Härefter vidtog sedvanligt  kaffedrickande med smörgås o pepparkaka . Uppskattat efter den långa föreställningen. 

Ordförande informerade därefter om avgiftshöjningen på våra möten och skälen till denna. Samt informerade om kommande möten, cirklar o resor. Vårens program delades ut i entrén för de som ville ha, utöver utskick per mail, som nu kommer att användas mer o mer av föreningen. 

Därefter förrättades dragning på det lotteri som vi brukar har på lucia med flera fina vinster, alla skänkta, samt sedvanlig utlottning av våra blomsterdekorationer för dagen!

Efter en mycket trevlig stund bland våra pensionärer,med fika och mycket gemenskap, önskade vår ordf. Barbro Schönquist alla en riktigt God Jul och hälsade alla välkomna till nästa års aktiviteter.

Januari 2020 Aktiva seniorer, Vänersborg

Storebror Gösta och Birger 

116 medlemmar hade samlats i Folkets hus festsal 31 januari för att lyssna till Peter
Johanssons föredrag, ”Jag var nog lycklig då”, som kom att handla om Birger Sjöbergs liv i
Vänersborg, eller Brackestad, som Birger kallade staden. Birger var en osäker och trevande
människa, som vägleddes mycket av sin storebror Gösta. Gösta var mentor till Birger som
lärde honom spela luta och som organiserade hans turnéer. Birgers uppväxt var
problematisk; konflikter med sin pappa Gustav, han trivdes inte med familjens seglatser eller
utflykter i det gröna. I skolan var han måttligt intresserad och fick dåliga betyg. Levde en
drömtillvaro.
Föredraget omfattade Birgers uppväxt till han lämnade Vänersborg på grund av ett
misslyckat frieri och till han senare gav en bejublad konsert i Vänersborg.
Ordförande avtackade Peter med en blomsterkvast och lämnade information om kommande
resor och bad de som ville resa sig att delta i en enkel gymnastisk övning. Därefter blev det
kaffe med härliga smörgåsar och som avslutning på mötet utlottning av blomster.

Månadsmöte tillika Årsmöte 27/2 2020

89 medlemmar hade samlats för att ta del av föreningens räkenskaper och val av styrelse.

Årsmötet. Räkenskaperna visade på plus och kassören Roland redovisade varför, trots en del höjda kostnader. Höjda medlemsavgifter och cirkelavgifter påverkade resultatet. Nyval av Inga-Maj Strid som ledamot och Frank Thunberg som suppleant och webbmaster hälsades välkomna. Lars Ericsson hade valt att avgå som webbmaster och tackades för sin tid i styrelsen och önskade att Frank Thunberg skulle fortsätta att hålla hemsidan attraktiv. Ordföranden inflikade att matlagningscirklar och Gubbkök ligger i planeringsstadiet. 

Till mötet arrangerades utlottning av vinster där första vinnaren fick välja vinst.Sedvanligt goda smörgåsar avnjöts och utlottning av blomster avslutade mötet.

Helena och Peter Uhrberg höll ett föredrag om pilgrimsleden från St Jean Pied de Port i Frankrike till Santiago de Compostela i västra Spanien en sträcka på 799 kilometer som avverkas normalt på 35 dagar. Paret hade gjort vandringen två gånger med bästa tiden på 25 dagar. De har arrangerat sina resor på egen hand och inklusive allt med flyg och uppehälle på hotell hamnat på en kostnad av 30.000:- per person. 

Med 10 kilo packning på ryggen med jobbiga uppförsbackar och farliga nedförsbackar kämpade de sig västerut i ur och skur. De visade egna bilder för att beskriva det vackra scenariot de upplevde. Bilderna här får tala för sig själva. De upplevde en varierad natur, rena toan, billig mat och dryck samt valde hotell för sina övernattningar i stället för härbärgen då de ansåg sig unna nattro och kunna inta sin middag i lugn och ro. Hotellen var relativt billiga.

Helena och Peter Uhrberg höll ett intressant föredrag om sin pilgrimsvandring.
Inga inlägg hittades.